Επικοινωνήστε μαζί μας
Πατησίων 81, Αθήνα
info@migrant.gr
210-8831620
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ

Μετανάστες σύλλογοι / Κοινότητες Μεταναστών

Μετανάστες  σύλλογοι / Κοινότητες Μεταναστών

Είμαι αντιπρόεδρος συλλόγου Πακιστανών στην Αθηνά και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών, μια οργάνωση που λειτουργεί σε δευτεροβάθμιο επίπεδο, με στόχο και σκοπό, την ένταξη τον μεταναστών. Το φόρουμ δημιουργήθηκε το 2002 με 9 οργανώσεις και τώρα φτάνει τις 34 οργανώσεις μέλη.

Η δράση το Φόρουμ για την έναξη των μεταναστών γίνεται σε τέσσερα επίπεδα:

Το φόρουμ μαζί με άλλους φορείς, προσπαθεί να επηρεάσει την μεταναστευτική πολιτική με σκοπό τη βελτίωση το νόμο 3386/2005, και παίρνονται μέτρα για θέματα που αφορούν τον ρατσισμό και ξενοφοβία.
Δεύτερον το ΕΦΜ καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια να καλυτερέψει την εικόνα του μετανάστη φέρνοντας τον πιο κοντά στην ελληνική κοινωνία. Κύριο εργαλείο για την υλοποίηση αυτού του έργου είναι η οργάνωση, από το ΕΦΜ ή σε συνεργασία μ άλλους φορείς, πολιτιστικών εκδηλώσεων κάθε είδους.
Η πιο σημαντική εκδήλωση που συνδιοργανώνει εδώ και 11 χρόνια το ΕΦΜ είναι το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ. Το Φεστιβάλ αυτό που έχει γίνει θεσμός πια, θεωρείται σήμερα ένα από τα μεγαλύτερα στο είδος του σ όλη την Ελλάδα. Πέρσι για παράδειγμα συμμετείχαν 120 Ελληνικές Μη κυβερνητικές Οργανώσεις και 40 μεταναστευτικοί σύλλογοι ενώ ο συνολικός αριθμός των επισκεπτών ξεπέρασε τα 25.000 άτομα. Τα τελευταία χρόνια το φεστιβάλ διοργανώνεται και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας όπως τη Θεσσαλονίκη, το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο στη Κρήτη. Υποστηρίζουμε τη συλλογική έκφραση των μεταναστών, μεσώ της σύστασης οργανώσεων των μεταναστών σε όλη την Ελλάδα. Σε αυτό το κομμάτι δίνεται ειδική έμφαση .είμαστε μία οργάνωση που προσπαθεί να υπάρχει συλλογική συμμετοχή των μεταναστευτικών οργανώσεων δηλαδή σε όπιο πρόγραμμα θα κάνει το κράτος θα πρέπει να έχει τη συμμετοχή των μεταναστών αλλά δεν είναι δυνατόν να γίνει ατομικά πρέπει να είναι συλλογική αυτή η δουλεία . Το φόρουμ έχει ως σκοπό την αποτελεσματικότερη λειτουργία των οργανώσεων των μεταναστών στην Ελλάδα, για την διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους.
Το τελευταίο επίπεδο είναι το πιο σημαντικό και αποροφά το περισσότερο χρόνο του φορέα. Εδώ ασχολείται με την αυτοοργανώση των ίδιων των μεταναστών γιατί το Φόρουμ θεωρεί ότι οι οργάνωση των μεταναστών σε συλλογικότητες είναι πολύ σημαντική και για την προσωπική τους στήριξη αλλά και για την σωστή τους ένταξη στην κοινωνία όπου ζουν. Το θέμα της αυτοοργάνωσης είναι πολύπλευρο. Το ΕΦΜ ακολουθεί τον εξής τρόπο:

Α) Πρώτο επίπεδο υποστήριξης στο χώρο της εσωτερικής οργάνωσης με την παροχή σεμιναρίων κατάρτισης, παραπομπές σε διάφορες υπηρεσίες, ο τρόπος να γράφουνε υπομνήματα και διάφορα άλλα κείμενα που χρειάζονται για τις δράσεις τους κλπ.
Β) Στο δεύτερο επίπεδο προτείνουμε κάποιες δράσεις που συνήθως αφορούν όλων των μεταναστών αλλά η υλοποιήση γίνεατι μέσω μίας οργάνωσης που της ενδιαφέρει το θέμα και μετά οδηγεί τις υπόλοιπες οργανώσεις όπως η ιδέα να δημιουργηθεί μια επιτροπή, η οποία αγωνίζεται για το δικαίωμα των παιδιών που γεννιούνται στην Ελλάδα να έχουν πιστοποιητικό γέννησης, στην οποία πρωτοστάτησε η Ένωση Αφρικανών Γυναικών.
Γ) Τρίτο επίπεδο ενισχύουμε τους μετανάστες που δεν είναι οργανωμένοι να οργανώσουν τον εαυτό τους π.χ γυναίκες από το Αφγανιστάν, Σιέρα Λεόνε και άλλες οργανώσεις.
Δ) προσφέρουμε το χώρο του Φόρουμ για τις διάφορες οργανώσεις ακόμα και για τις Ελληνικές οργανώσεις όταν πρόκειται για ζητήματα που αφορούν τους μετανάστες. Στο χώρο του φόρουμ γίνονται επίσης διάφορες συζητήσεις που είναι πολύ σημαντικές όπως για παράδειγμα οι συναντήσεις μιας ομάδας μικροπωλητών που τους απαγόρευσε το κράτος να πουλούν στις λαϊκές αγορές.

Όπως θα έχετε παρατηρήσετε ότι όλες αυτές δράσεις αφορούν τις οργανωμένες ομάδες αλλά φέτος ανοιχτήκαμε προς τους μεμενωμένους μετανάστες στον τομέα της εκμάθησης της Ελληνικής γλώσσας. Έτσι το τμήμα υποστήριξης οργανώσεων αρχίσε μέσα στο χώρο του φόρουμ, την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας σε διάφορες ομάδες του μεταναστευτικού πληθυσμού (αυτή την στιγμή υπάρχουν 7 τμήματα για την ελληνική γλώσσα) με σκοπό να διεκδικήσουν οι μετανάστες την ένταξη τους στην ελληνική κοινωνία. Οι συνολικές εγγράφες έφτασαν στο 120 άτομα ενώ τολάχιστον 80 μαθητές. Πήγαμε παρα πέρα με το άνοιγμα άλλων τμημάτων σε συνεργασία με ομάδες αν θέλουν και διαθέτουν χώρο όπως η κοινότητα της Σιερρα Λέονε
Το κύριο εργαλείο το ΕΦΜ είναι η δεκαπενθημερη συνάντηση των εκπροσώπων των μεταναστών που είναι ταυτόχρονα το ανώτατο όργανο το Φόρουμ όπου ανταλλάσονται πληροφορίες και παίρνονται η αποφάσεις. Αυτές οι προσπάθειες έχουν θετικά αποτελέσματα και τώρα η ανάγκη είναι μεγάλη.
Κλείνοντας θα σας πληροφορήσω ότι το Φόρουμ αυτή την στιγμή ετοιμάζει ένα πανελλαδικό συνέδριο, όπου θα συμμετάσχουν όλες οι μεταναστευτικές οργανώσεις. Στόχος του Συνεδρίου είναι η καταγραφή των προβλημάτων που υπάρχουν και η ανταλλαγή απόψεων και προτάσεων, έτσι ώστε να καταλήξουμε σε μία κοινή γραμμή.

Για την ημερίδα Μετανάστες – Εργασιακά Δικαιώματα – Συνδικάτα 2/11/2006
Άνουαρ Ιγκμπάλ - Anwar Iqbal
Σύμβουλος μεταναστών στην Κέντρο Πληροφόρησης του ΕΦΜ
Μέκος της Συντονιστικής Επιτροπής του ΕΦΜ
Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Πακιστανών στην Αθήνα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΚΙ ΕΣΕΙΣ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ
ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ!

ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΩ;

ΧΟΡΗΓΟΙ - ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ